Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Βλάχικη κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

Μερίδες

για 8-10 άτομα

Υλικά

  • 1 πακέτο (850 γρ.) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
  • 1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (μπούτι)
  • 3 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 6 αυγά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Eκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κατσικάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζετε με αλατισμένο νερό. Το ξαφρίζετε και το αφήνετε να βράσει 1 1/2 ώρα περίπου. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί. Τοποθετείτε σε 2 λαμαρίνες 2 φύλλα, αλειμμένα με λίγο λάδι, και τα ψήνετε στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν). Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σπάτε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τα τυριά, τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ξεκοκαλίζετε το κρέας και το ξεψαχνίζετε. (Πετάτε τα ξερά κρεμμύδια και κρατάτε λίγο από το ζουμί όπου έβρασε το κρέας). Το ρίχνετε στο μπολ με τη γέμιση της πίτας και ανακατεύετε ώστε να τραβήξει το φύλλο τα υγρά. Αφήνετε κατά μέρος. Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε τρία φύλλα αλείφοντάς τα με λάδι. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 1 ώρα περίπου. Ιδέα: Στα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αυτή την κρεατόπιτα με τα ψημένα φύλλα, τα οποία παίζουν το ρόλο που έχει το ρύζι ή το σιμιγδάλι, δηλαδή τραβάνε τα υγρά και νοστιμίζουν την πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου