Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ένα μείζον πολιτικό, ηθικό, αλλά και νομικό πλέον θέμα καλείται να αντιμετωπίσει και να απαντήσει ο Νομάρχης Ιωαννίνων και υποψήφιος περιφερειάρχης, Αλέκος Καχριμανής, καθώς σήμερα η εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγώνας» φέρνει στο φως τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ότι ο κ. Καχριμάνης ασκούσε πράγματι το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και είχε αμοιβές εξ αυτού κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης, παραβιάζοντας επί αρκετά έτη το νόμο περί ασυμβίβαστου.

Το πόθεν έσχες που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 24 Σεπτεμβρίου ο κ. Καχριμάνης έρχεται σε αντίθεση με τις φορολογικές του δηλώσεις που επικαλείται ο Ηπειρωτικός Αγώνας και στις οποίες διαπιστώνεται ατομικό εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του. Σε αυτές φαίνεται ότι ο νομάρχης κάθε χρόνο έκοβε τιμολόγια ή αποδείξεις. Έκανε μελέτες και έπαιρνε για αυτές κανονικότατες αμοιβές, τις οποίες και δήλωνε στην Εφορία.

«Εκτός από την υπόθεση του ξενώνα, ο κ. Καχριμάνης ξεγέλασε για άλλη μια φορά... το σύστημα και κατάφερε, να παίρνει και τη νομαρχιακή αποζημίωση και να έχει ατομικό εισόδημα από το επάγγελμά του (ηλεκτρολόγος-μηχανικός), παρόλο που αυτό συνιστά ασυμβίβαστο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Θυμίζουμε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου οπότε έδωσε και στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του, ο Νομάρχης διαβεβαίωνε ότι «Δεν έχω εκπονήσει καμία μελέτη ως μηχανικός από την 1η Ιανουαρίου του 2003, ούτε καν μελέτες που απαιτήθηκε να εκπονήσει η οικογένειά μου, και οι οποίες έγιναν από τρίτα πρόσωπα».
Να σημειωθεί επίσης πως από τη συγκεντρωτική κατάσταση εισοδημάτων που αποτυπώνονταν στο πόθεν έσχες που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καχριμάνης δεν μπορούσε να διακρίνει κανείς αν υπήρχαν εισοδήματα από άσκηση ατομικού επαγγέλματος, αφού δεν δόθηκαν αναλυτικά φορολογικά στοιχεία από τον κ. Καχριμάνη.
Ωστόσο σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ του Ηπειρωτικού Αγώνα, το 2006 είχε δηλώσει ως ακαθάριστα έσοδα από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος πάνω από 7.300 ευρώ. Το 2007 ο τζίρος από το επάγγελμά του έφτασε στις 11.500 ευρώ με αποδείξεις και τιμολόγια, ενώ το 2008 το ακαθάριστο εισόδημά του αυξήθηκε στα 15.100 ευρώ με μόλις δύο τιμολόγια. «Το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε χρονιά ο κ. Καχριμάνης έκοβε τιμολόγιο με ποσό 3.600 ευρώ ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός προς το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Την ίδια χρονιά, ο νομάρχης με την ιδιότητα του ηλεκτρολόγου-μηχανικού παρείχε επίσης υπηρεσίες με αμοιβές ύψους 11.500 ευρώ», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Ο Νομάρχης Ιωαννίνων και υποψήφιος περιφερειάρχης, στις 24 Σεπτεμβρίου υποστήριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2003 δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα εργοληπτικών επιχειρήσεων, όπως και ότι δεν συμμετέχει σε καμία εργοληπτική εταιρία ως συμπράττων εργολάβος μηχανικός-εργολάβος, αλλά από τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως ο «Ηπειρωτικός Αγώνας» φαίνεται πως όταν ανέλαβε το αξίωμα του νομάρχη, δεν έκανε αναστολή των εργασιών στην Εφορία, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν το είχε κάνει, δεν θα μπορούσε να διαθέτει μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Ο νόμος είναι σαφής και θέτει επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους νομάρχες. Δεν μπορεί ένας Νομάρχης να ασκεί ατομικό επάγγελμα, δεν μπορεί να έχει εισοδήματα από την άσκηση ατομικού επαγγέλματος ανεξαρτήτως ποσού. Η παραβίαση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα του Νομάρχη.
«Τα μεγάλα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι τα εξής», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας: Γιατί ένας νομάρχης να ρισκάρει να δηλώνει στην Εφορία και δεύτερο εισόδημα και γιατί υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πόθεν έσχες που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καχριμάνης και των φορολογικών του δηλώσεων; Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις του νομάρχη, προκειμένου η υπόθεση να ξεκαθαρίσει μια και καλή. Όσο για το πόθεν έσχες, έτσι τουλάχιστον όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Καχριμάνη, αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό δεν επαρκεί για τον έλεγχο των οικονομικών των αιρετών και της πηγής προέλευσης των εισοδημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου