Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σχετικά με τις τιμές στο Μέτσοβο

Αγαπητοί φίλοι, δείτε σας παρακαλώ και το θέμα των τιμών στο Μέτσοβο. Πρόσφατα το επισκεφτήκαμε και απογοητευτήκαμε από τις τσουχτερές τιμές.
Δεν μπορεί να πουλιέται 3 € ο καφές στο καφεζαχαροπλαστείο της πλατείας και η απάντηση του υπευθύνου να είναι "τόσο γράφει ο κατάλογος" και "απαξιώ να συζητήσω το θέμα μαζί σας". Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να μην κόβουν καν απόδειξη, αν είχαν ένα προϊόν, ή μικρότερη και μάλιστα για το τελευταίο και μικρότερης αξίας προϊόν. Δείτε λίγο και στα φαγάδικα τις χρεώσεις, που είναι τσιμπημένες. Εκτός κι αν κάποιοι επαγγελματίες στο Μέτσοβο δεν έχουν καταλάβει την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας.Σε λίγον καιρό, αν δεν τα προσέξετε, δε θα έρχονται καν λεωφορεία με επισκέπτες, οπότε θα βρείτε την ησυχία σας. Βασίλης Σμπόνιας - Ηπειρώτης.

Αναγώστης

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο του Μετσόβου

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο του Μετσόβου με στόχο την αποσυμφόρηση και την εύκολη μετακίνηση των πεζών αναμένεται να ισχύσουν από το Σάββατο 4 Ιουνίου, μετά τις αλλαγές στη σήμανση που θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.H δημοτική αρχή, μετά από την σχετική κυκλοφοριακή μελέτη που υλοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ως κύριο άξονα έχουν την απαγόρευση εισόδου μεγάλου μέρους των οχημάτων στο κέντρο του Μετσόβου.Ειδικότερα, προβλέπεται η απαγόρευση της εισόδου των μεγάλων οχημάτων (φορτηγών και λεωφορείων) στο κέντρο του Μετσόβου με την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών να γίνεται στην είσοδο του Μετσόβου. Τα μεγάλα οχήματα θα σταθμεύουν στη θέση Αγία Τριάδα και από εκεί η μετακίνηση στο κέντρο θα γίνεται με τα μικρά λεωφορεία του Δήμου.Η δημοτική αρχή αναμένεται να τοποθετήσει ενημερωτική σήμανση για τα δύο ακόμη πάρκινγκ που υπάρχουν στην περιοχή, στις θέσεις Αγ. Γεώργιος και Πανόραμα, λίγα μέτρα από το κέντρο.Ακόμη αναμένεται να διαμορφωθούν τέσσερις χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο του Μετσόβου, ώστε να αποφεύγεται η πολυήμερη παραμονή των οχημάτων κυρίως από τους κατοίκους, ενώ θα απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία.Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μετσόβου Νίκο Τσομπίκο, οι κυκλοφοριακές αλλαγές θα ισχύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα, και στην αρχή θα έχουν δοκιμαστικό χαρακτήρα. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων.Ο κ. Τσομπίκος ζήτησε την κατανόηση των οδηγών, υπογραμμίζοντας πως είναι για το καλό ολόκληρης της περιοχής. Οι θέσεις στάθμευσης επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, αρκεί να καταλάβουν οι οδηγοί πως δεν μπορούν να παρκάρουν έξω από το μαγαζί που θέλουν να πάνε, σημείωσε.Αξίζει να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα 30 Μαΐου και μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες τοποθέτησης της νέας σήμανσης.

Παράλληλες δράσεις
Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα πλαίσιο δράσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Μετσόβου το επόμενο διάστημα.Σύμφωνα με τον κ. Τσομπίκο, η αρχή γίνεται με το Αντάμωμα των Βλάχων στις αρχές Ιουλίου, όπου η δημοτική αρχή προγραμματίζει μία έκθεση φωτογραφίας ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν μελέτες που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για το Μέτσοβο.Πρόκειται για μελέτες που αφορούν το κυκλοφοριακό, με βάση πραγματικά στοιχεία, την ανάδειξη παλαιών κτιρίων της περιοχής, τον τουρισμό, τη βιομάζα και το βιοαέριο, καθώς και την αξιοποίηση της καλλιέργειας πατάτας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά στο Μέτσοβο

Ημερίδα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και διατήρησης της γνώσης» οργανώνει αύριο, Παρασκευή, το ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου,στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο». Στο πλαίσιο της ημερίδας, στη 1 το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση του έργου αναστύλωσης της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Σίπισχα στην Περιφέρεια της Κορυτσάς στην Αλβανία. Η αναστήλωση της εκκλησίας που χρονολογείται στο μέσον του 17ου αιώνα ξεκίνησε το 2004 από ομάδα ειδικών υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Kliti Kallamata, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Tα Παραμυθιά της δημοτικής αρχής Μετσόβου και τα ημίμετρα και προχειρότητες σε ένα νευραλγικό ζήτημα που ταλανίσει το Μέτσοβο καιρό τώρα .. η αδυναμία στο μεγαλείο της

με αυτά τα μέτρα το Μέτσοβο ετοιμάζεται για ολοκληρωτική τουριστική πτώση 


Στο αέρα παλι το κυκλοφοριακό του Μετσόβου

θα είμαι πολύ σύντομος ' αλήθεια  πιστεύει η δημοτική αρχή του Μετσόβου οτι αν θα κλείσει ετσι με τα λόγια εκτός κέντρου του Μετσόβου τα σαββατοκύριακα τα μεγάλα οχήματα - λεωφορεία , και έτσι θα λύσει  το  πρόβλημα ;  πλανάστε πλάνην οικτράν  !αγαπητοί  .
Με μαθηματική ακρίβεια  θα εκτοξευθεί στα ύψη η δυσαρέσκεια των επισκεπτών απο την πρώτη κιόλας μέρα , και ο λόγος που υποστηρίζω τούτο ειναι περισσότερο οτι τα παρακάτω είναι λόγια βγαλμένα απο τους ντόπιους .
Αν κλείσουν λοιπόν εξω τα πούλμαν οπως πιστεύει ο κ.δήμαρχος  τα σαββατοκύριακα , τα δυο εξαθεσια βαν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν  1 πούλμαν  με  50 άτομα ; και σε πόση ώρα ; !!  και εννοώ θα κατεβάζουν το κόσμο ανα 6  άτομα  (φυσικα στην πλατεία και πάλι)  , αυτο το υποστηρίζει ο αγαπητός  κ.δήμαρχος ; . Έξι άτομα ανα ενα βαν ειναι κοντά στη 1 ώρα  ανα πούλμαν για να ανεβοκατεβάζει τον κόσμο, χάθηκε αυτοματά το  παιχνίδι και ο κόσμος θα τραβάει τα μαλλιά του , αλλά  και φυσικά η άποψη που υποστηρίζει τέτοιες προχειρότητες και αστειότητες θα τολμούσα να πω . 
Και γιατί το λέω αυτο , Φανταστείτε την Κυριακή το πρωί να ''σκάσουν'' 5 πούλμαν παρακαλώ , στο ξερό και αφιλόξενο μέρος που δεν εχει ουτε ένα παγκάκι για ενα ηλικιωμένο, φανταστείτε λοιπόν τι θα γινει εκείνη την ώρα  με 3,4,5 ακόμα και 6 και 7  πούλμαν, σκέτη απογοήτευση και καταστάσεις που θα θίγουν την εικόνα του Μετσόβου για άλλη μια φορά . Η δημοτική αρχή δυστυχώς ξεκινάει απο την τέλος προς την αρχή . Απο οτι διαφαίνεται οι αντιδράσεις στο εξης θα γίνουν εντονότερες .  Δεν γίνεται χωρίς καμια υποδομή σε κανένα σημείο υποδοχής επισκεπτών  απο τα λεγόμενα τις αρχής  να λές οτι κάνεις τουριστικό έργο και να θές να το αναδείξεις ως καινοτομία. Ο Δήμος απορρίπτει ολες τις προτάσεις για υποδομές υποδοχής των επισκεπτών και αστεύεται με ημίμετρα που θίγουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τα συμφέροντα  των τουριστικών μαγαζιών το κύριο πνεύμονα της τοπικής ακόμα και αυτόνομης οικονομίας . Και τώρα έρχεται να κλείσει το θέμα με μια ανακοίνωση δήθεν ''μανιφέστο '' οπου στο πρωτο σαββατοκύριακο θα πέσει στο κενό, και όπως έχουμε πει επανειλημμένος . οι τουρίστες θα αποχωρούν απο το χωριό σε μεγαλύτερα ποσοστά.

εκτός του Μετσόβου πούλμαν : ζήσε Mάη μου να φας τριφύλλι ...!! κυριε δήμαρχε ..!!

εκτός του Μετσόβου πούλμαν ζήσε μαι μου να φας τριφύλλι ...!! κυριε δήμαρχε ..!!
θα κατεβαίνουν και μερικοί με τα πόδια ; με πήρε ένας  φίλος στο τηλέφωνο  προ ο λίγου  !! αλήθεια ; ! η κατηφόρα είναι τσάμπα όπωςσυμφώνησε  και ο ίδιος !! αλλα  απο τα σοκάκια  οπου κατεβαίνουν  οι επισκέπτες και  δεν ξέρουν προς τα που να πάνε και  χάνονται μεσα στα σοκάκια του μετσοβου ..!! τι θα γίνει , διότι έχει συμβεί πολλάκις.

Το μεγάλο σόου αλλα και το στενάχωρο του ζητήματος  οπου προκύπτει με τις κατά συρροή  ''βλακείες'' της δημοτικής αρχής  ... όταν θα ανεβαίνουν  όλοι αυτοί οι αγαπητοί μας επισκέπτες .. ενας ηλικιωμένος ενας λιγο ευτραφής ή ενα μικρο παιδί ή ακομα ενας ανάπηρος , τι θα κάνει για  να φύγουν και να ανεβούν στα οχηματα τους  απο την πλατεία  ή καποιο αλλο σημείο ;
θα πάρει ταξί ;  ή θα  ανεβούνε  την  ανηφόρα του γοργοθά ; (  μαζί μετά τα εξαμαξης ..)

θα τολμουσα να πω παλι οτι εγληματούμε άθελα μας με αυτο το βαθμό προχειρότητας και κρυπτόμενη πισω απο γραφεία κυκλοφοριακής αγωγής και κουραφέξαλα ... τρόικα και στο μέτσοβο ; έλεος  , αν ειναι δυνατον ..!!! προσβητικο για τους μετσοβίτες αυτα τα γραφεία και τα σαχλά , αν δεν μπορείτε τουλάχιστον , εγκαταλήψτε δεν ειναι κακό κυριέ δήμαρχε - διακοπές !!!  !αφού φτάσατε να  λέτε  οτι και  πρωην δήμαρχος για το κυκλοφοριακό ..!! αυτό ονομάζετε μιμιτισμός ή στη λαική !!... παπαγαλισμός ...!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Νίκος Τσομπίκος Δήμαρχος Μετσόβου

Κυρίαρχος στόχος μας: Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, και εν όψει των νέων συνθηκών και των νέων προκλήσεων, που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι δημότες του διευρυμένου δήμου Μετσόβου, επέλεξαν ως δημοτική αρχή τον Νίκο Τσομπίκο και τη παράταξή του.
Και επειδή το Μέτσοβο, αποτελεί πάντα ένα φιλόξενο και ελκυστικό προορισμό, βρεθήκαμε εκεί, στα μέσα του Φεβρουαρίου, για την πρώτη μας επίσκεψη γνωριμία και συζήτησης με το δήμαρχο το Νίκο Τσομπίκο.
-Kύριε Τσομπίκο είστε παλιός παράγοντας στο Μέτσοβο και στην Ήπειρο, αλλά και από τις 1-1-2011, ο νέος οδηγός στο πηδάλιο του νέου διευρυμένου πλέον δήμου του δήμου Μετσόβου. Με δεδομένο ότι εθελοντικά αναλάβατε να βοηθήσετε τον τόπο σας και τον κόσμο του Μετσόβου και της περιοχής, έχετε ιεραρχήσει ήδη τους στόχους σας και τις παρεμβάσεις σας;
-Ευχαριστώ για την επίσκεψη, που μας κάνατε, ως αποσταλμένος του περιοδικού ‘‘Ήπειρος Άπειρος Χώρα’’. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι είναι από τις σπάνιες φορές, που τέτοια εποχή, μέσα του Φεβρουαρίου, δεν βλέπετε χιόνι στο Μέτσοβο. Απολαμβάνουμε, όπως βλέπετε και στο Μέτσοβο ένα καλοκαίρι, στο μεσοχείμωνο. Οι μετεωρολόγοι, όπως άκουσα, κάνουν λόγο για καθυστερημένες Αλκυονίδες μέρες.
Επανερχόμενος στο Μέτσοβο, ήθελα να τονίσω, ότι το Μέτσοβο δεν στερείται υποδομών του πρώτου. Κατά συνέπεια, ως δημοτική Αρχή, δεν θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία υποδομών, διότι οι προκάτοχοί μας και άλλοι αξιόλογοι, δραστήριοι συμπατριώτες μας, φρόντισαν να έχουν ολοκληρώσει το θέμα των αναγκαίων υποδομών.
Το Μέτσοβο, ως πολεοδομική ενότητα, αντιμετωπίζει μόνον, ένα σοβαρό, αλλά και δυσεπίλυτο πρόβλημα το πρόβλημα της κυκλοφορίας και του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων στο εσωτερικό της. Και επειδή ακριβώς είναι δύσκολο, δεν επιτρέπονται λάθη και ερασιτεχνισμοί. Σκοπεύουμε να αναθέσουμε την κυκλοφοριακή μελέτη σε ειδικό γραφείο κυκλοφοριακών μελετών, ώστε να έχουμε την πλέον συμφέρουσα και ενδεδειγμένη πρόταση.
Προσωρινά, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε περιφερειακά μικρά πάρκιγκ, για την προσωρινή εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.
Δοκιμάσαμε, πειραματικά, να αφήνονται όλα τα αυτοκίνητα έξω από το Μέτσοβο. Εντελώς πιλοτικά, το εφαρμόσαμε δυό-τρεις φορές και μάλιστα με επιτυχία. Όμως αυτό προϋποθέτει καλό καιρό. Πώς να εφαρμοστεί, όταν έχει χιόνι; Μπορείς να υποχρεώσεις τον επισκέπτη να περπατήσει ενάμισυ χιλιόμετρο με χιόνι ή πάγο και στην κατηφόρα; Και, αν μάλιστα είναι και κάποιας ηλικίας, τότε θα κινδυνεύσει να πέσει, και θα κουραστεί.
Έχουν δοκιμαστεί και άλλες προτάσεις, αλλά όλες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά ημίμετρα.
Κατά συνέπεια, πρώτος και βασικός μας στόχος, είναι η λύση των προβλημάτων καθημερινότητας του κόσμου, όλων των συνδημοτών μας. Και είναι γεγονός αναντίρρητο, ότι κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να είναι μικρά, ή μεγαλύτερα, αλλά πάντως, σημαντικά. Τον σημερινό συμπολίτη μας, δεν τον ενδιαφέρει τόσο, αν θα γίνει ένα έργο μεγάλο, όσο τον ενδιαφέρει, πώς θα βελτιώσει την καθημερινότητά του, πώς θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες, που του προσφέρονται, πώς θα αυξήσει το εισόδημά του, πώς θα στεριώσει τις δραστηριότητές του.
-Έχετε επισημάνει, ποια θέματα της καθημερινότητας, απασχολούν σήμερα περισσότερο τους συνδημότες σας;
-Είναι γνωστό, ότι, ως χώρα, βρισκόμαστε σε οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Τη βιώνουμε, την βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Και εκτός από την πτώση της οικονομίας και τη μείωση των δραστηριοτήτων, ήδη, μας ‘‘έχει χτυπήσει την πόρτα’’ η ανεργία. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεργίας, τώρα τελευταία. Αυτόν τον κίνδυνο, που μας ‘‘κρούει τη θύρα’’, εμείς οφείλουμε να τον κοιτάξουμε κατάματα, τονώνοντας την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την προοπτική της συγκράτησης των υπαρχουσών και τη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρώτα στο χώρο του δήμου μας ένα βιοτεχνικό πάρκο. Θα αγωνιστούμε για να το επιτύχουμε. Κατά δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να ενταχτούν σε διάφορα προγράμματα δραστηριότητες συμπατριωτών μας, για να αναπτυχθούν, να αναβαθμιστούν και να αποδώσουν.
Σκεφτόμαστε ακόμα, πώς και με ποια κίνητρα, θα μπορούσε να βοηθήσει ο Δήμος, πώς θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβίωση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων και στη δημιουργία νέων.
-Όταν μιλάτε, δήμαρχε, για δήμο Μετσόβου, εννοείτε πάντα όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
-Φυσικά. Και αυτό το ζήτημα, ή μάλλον το πρόβλημα είναι τεράστιο. Είμαστε δεσμευμένοι ηθικά, αλλά και υποχρεωμένοι θεσμικά, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το δύσκολο πρόβλημα της ισομερούς ενσωμάτωσης και ανάπτυξης, όλων των τοπικών διαμερισμάτων.
Όταν αναλάβαμε τα νέα μας καθήκοντα του δημάρχου του διευρυμένου δήμου Μετσόβου, πιστεύαμε, ότι θα βρούμε δημοτικά διαμερίσματα δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων. Γνωρίζοντας πλέον καλά, την κατάσταση όλων των διαμερισμάτων και των οικισμών του δήμου μας, δυστυχώς ανακαλύψαμε, χωριά, όχι δύο, αλλά τριών και τεσσάρων ταχυτήτων και επιπέδων.
Βασικές οι ελλείψεις στην επάρκεια νερού. Δίκτυα απαρχαιωμένα, δεξαμενές ξεσκέπαστες, απόβλητα και σκουπίδια στους δρόμους, αποχέτευση ανύπαρκτη ή άκρως προβληματική.
Μάλιστα, όπως γνωμάτευσαν οι ειδικοί, τα απαρχαιωμένα και διάτρητα δίκτυα ύδρευσης και τα σαθρά δίκτυα αποχέτευσης, ευθύνονται για τα συχνά και σοβαρά, εδώ κι ένα χρόνο, φαινόμενα κατολισθήσεων, που μας δημιουργούν και νέα προβλήματα.
-΄Εχετε ενημερώσει τους αρμόδιους, για το πρόβλημα των κατολισθήσεων;
-Ασφαλώς, και μάλιστα ήταν όλοι κατηγορηματικοί, για άμεση βοήθεια. Δυστυχώς, μετά τα βαριά, τα μεγάλα λόγια, που όλοι μας υποσχέθηκαν, πρακτικά το θέμα παραμένει στάσιμο.
Όλα αυτά τα ζητήματα, πρέπει να μελετηθούν, και στη συνέχεια να αποφασιστεί, ποια θα είναι η ορθή αντιμετώπισή τους, ώστε σε εύλογο βάθος χρόνου να απαλειφθούν οι μεγάλες ανισότητες, μεταξύ των κατοίκων των οικισμών μας και των δημοτικών διαμερισμάτων μας.
-Πώς και με ποια οικονομικά μέσα, νομίζετε, ότι θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και θα βελτιώσετε την καθημερινότητα των συνδημοτών σας;
-Πρώτα και κύρια πρέπει να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, να επιτύχουμε το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου, ώστε να καταστεί αυτάρκης. Με τις δικές μας δυνάμεις, κατά κύριο λόγο, θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Θα στηριχτούμε βέβαια και στην κρατική επιχορήγηση και θα αναζητήσουμε πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Από 1 έως 3 Ιουλίου το 27° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο και  Ανήλιο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Ιουλίου το 27° Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.Την Παρασκευή 1 Ιούλιου στο Ανήλιο θα γίνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου  Ελληνισμού.Από το Σάββατο οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Μέτσοβο, όπου στις 7 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.Την Κυριακή 3  Ιουλίου και  ώρα 10:30 το πρωί, στη θέση Προφήτης Ηλίας, θα λάβει χώρα ο «Τρανός Χορός», «Κόρλου Μάρι», με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

epirusnoline

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Βλάχικη κρεατόπιτα με καμένα φύλλα

Μερίδες

για 8-10 άτομα

Υλικά

  • 1 πακέτο (850 γρ.) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
  • 1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (μπούτι)
  • 3 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 6 αυγά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Eκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κατσικάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζετε με αλατισμένο νερό. Το ξαφρίζετε και το αφήνετε να βράσει 1 1/2 ώρα περίπου. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί. Τοποθετείτε σε 2 λαμαρίνες 2 φύλλα, αλειμμένα με λίγο λάδι, και τα ψήνετε στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν). Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σπάτε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τα τυριά, τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ξεκοκαλίζετε το κρέας και το ξεψαχνίζετε. (Πετάτε τα ξερά κρεμμύδια και κρατάτε λίγο από το ζουμί όπου έβρασε το κρέας). Το ρίχνετε στο μπολ με τη γέμιση της πίτας και ανακατεύετε ώστε να τραβήξει το φύλλο τα υγρά. Αφήνετε κατά μέρος. Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε τρία φύλλα αλείφοντάς τα με λάδι. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 1 ώρα περίπου. Ιδέα: Στα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αυτή την κρεατόπιτα με τα ψημένα φύλλα, τα οποία παίζουν το ρόλο που έχει το ρύζι ή το σιμιγδάλι, δηλαδή τραβάνε τα υγρά και νοστιμίζουν την πίτα.